WPQuick.nl
WordPress

Wat is WordPress?

Wat is WordPress? In de kern is WordPress de eenvoudigste en meest populaire manier om je eigen website of blog te maken. WordPress beheert zelfs meer dan 35% van alle websites op internet.


Inhoud


Meer dan één op de vier websites die je bezoekt, is waarschijnlijk een WordPress website. Op een iets technischer niveau is WordPress een open-source content management systeem (CMS) waarvoor een licentie is verleend onder GPLv2, wat betekent dat iedereen de WordPress-software gratis kan gebruiken of wijzigen. Het WordPress beheersysteem is in feite een hulpmiddel waarmee je belangrijke aspecten van je website – zoals content – gemakkelijk kunt beheren zonder iets te hoeven weten over programmeren. Het eindresultaat is dat WordPress het bouwen van een website voor iedereen toegankelijk maakt, zelfs voor mensen die geen ontwikkelaars zijn.

Wat is WordPress? Simpel gezegd, het is de beste manier om een website te bouwen

Welke soorten websites kan WordPress maken?

Vele jaren geleden was WordPress vooral een hulpmiddel om een blog te maken, in plaats van meer traditionele websites. Dat is echter al lang niet meer zo. Tegenwoordig kan je dankzij wijzigingen in de kerncode en het enorme ecosysteem van plugins en thema’s van WordPress elk type website maken. WordPress ondersteunt bijvoorbeeld niet alleen een groot aantal zakelijke sites en blogs, het is ook de meest populaire manier om ook een e-commerce winkel te maken!

WordPress Logo

Verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

WordPress.org, ook wel zelf-gehoste WordPress genoemd, is de gratis, open -Source WordPress-software die je op je eigen webhost kunt installeren om een website te maken die 100% van jou is. WordPress.com is een betaalde service met winstoogmerk die wordt aangedreven door de WordPress.org-software. Het is eenvoudig te gebruiken, maar je verliest veel van de flexibiliteit van de zelf-gehoste WordPress. Wanneer mensen “WordPress” zeggen, bedoelen ze meestal de zelf-gehoste WordPress die beschikbaar is op WordPress.org. Als je je website echt wilt bezitten, is zelf gehoste WordPress.org bijna altijd de beste optie. Het enige dat je hoeft te doen om aan de slag te gaan met door jezelf gehoste WordPress, is webhosting en een domeinnaam kopen.

Wie heeft WordPress gemaakt?

WordPress is in 2003 gemaakt als een op zichzelf staand project, ontstaan uit  een vorig project genaamd b2 / cafelog. WordPress is open-source software en wordt tegenwoordig gemaakt door een enorme open-source gemeenschap. Maar als we terug gaan naar de oorsprong van WordPress, was de oorspronkelijke creatie een samenwerking tussen Matt Mullenweg en Mike Little. Sindsdien is Matt Mullenweg grotendeels het gezicht van WordPress geworden. En hij is ook de oprichter van Automattic, het bedrijf achter de winstgevende WordPress.com service.

Toen ik voor het eerst met technologie begon, begreep ik niet echt wat open source was. Toen ik eenmaal begon met het schrijven van software, besefte ik hoe belangrijk dit zou zijn – Matt Mullenweg 

Waarom zou je WordPress gebruiken?

Ok, dus meer dan 35% van alle websites op internet gebruikt WordPress, inclusief bekende websites zoals van het Witte Huis en Microsoft. Maar hoe zit het met jou? Waarom WordPress gebruiken? Welk type website je ook wilt maken, er zijn genoeg redenen om WordPress te gebruiken. Dit zijn enkele van de grootste:

WordPress is gratis en open source

Een van de grootste voordelen van WordPress is dat het gratis open source-software is. Hoewel je een beetje moet betalen voor hosting, hoef je nooit te betalen om de WordPress-software te gebruiken, wat niet het geval is met veel alternatieven. Daarnaast kan je ook veel open-source plugins en thema’s vinden om het uiterlijk en de werking van je website te veranderen.

WordPress is uitbreidbaar

Zelfs als je geen ontwikkelaar bent, kan je je website eenvoudig aanpassen dankzij het enorme aanbod van thema’s en plugins van WordPress: Thema’s – deze veranderen voornamelijk hoe je website eruitziet. Plugins – deze veranderen voornamelijk hoe je website werkt. Plugins kunnen iets kleins zijn, zoals een contactformulier, of enorm, zoals het maken van een e-commerce winkel. Momenteel zijn er meer dan 50.000 gratis WordPress-plugins en 5.000 gratis WordPress-thema’s, evenals tal van premium-opties. Dat wil zeggen – je hebt genoeg keuzes!

Standaard Thema WordPress
Standaard WordPress Thema ‘Twenty Twenty’

WordPress is eenvoudig te installeren

Denk je dat je een technisch genie moet zijn om je eigen website te maken? Denk nog eens na! Als je op een paar knoppen kunt klikken, kan je WordPress op je site installeren. Tegenwoordig bieden de meeste webhosts ook aan om WordPress vooraf voor je te installeren, zodat je site meteen klaar is voor gebruik. Het installatieproces is zeer beginnersvriendelijk.

WordPress is flexibel

We hebben hier al op ingegaan, maar WordPress is geweldig omdat je hiermee vrijwel elk type website kunt maken. Beter nog, je website kan ook met je meegroeien. Wil je een webshop toevoegen aan je bestaande WordPress-site? Geen probleem – installeer gewoon de plugin WooCommerce of één van vele andere webshop plugins! Wil je een sociaal netwerk toevoegen? Maak je geen zorgen! Gebruik gewoon bijvoorbeeld de BuddyPress plugin. Je zit nooit vast aan een specifieke set functies – je kunt je altijd aanpassen en evolueren.

Webshop Plugin WooCommerce
Webshop Plugin WooCommerce

Wat is WordPress?

? Het is de beste manier om een website te bouwen

Welk type website kan je bouwen?

? Van een blog tot een webshop, met de vele beschikbare plugins kan je elk type website maken

Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

✅ Op WordPress.com kan je gratis een eigen blog beginnen. Maar als je de WordPress software download van WordPress.org en je zelf je website host heb je veel meer mogelijkheden.

Reageer